26 Haziran 2009 Cuma

rokeby venüsü ve michael jackson



güzellik bencildir. bencil olduğu kadar uzaktır. uzak olduğu kadar yalnız. yalnız olduğu kadar mutsuz. mutsuz olduğu kadar içli. içli olduğu kadar güzeldir.

velazquez'in günümüze kalan tek nü tablosu rokeby venüsünde olduğu gibi aynı, güzellik fludur. cazibe gerçektir, çekicilik, zerafet vardır. güzellik sistir. aynada yansıyan belirsiz ifadedir. ve bir yerlere dolanmış kurdeledir aşkın prangaları. sarayda birbirlerini boğdukları ipek urgan gibi kaygan, bir o kadar tehlikeli.güzelliğin olduğu yerde aşk vardır. aşkın içinde güzellik.
diğer venüs modellerinden farklı olarak kumral, hatları daha düz bir kadındır rokeby venüsü. ismi yoktur. sırtının güzelliği bir yana, gözlerindeki hüzün olduğumuz yerden seçilir aslında. oğlu cupido'nun tuttuğu aynada kendine değil, kendini izleyene bakar durur.
öyle umursamaz, yatarken kumaşların üstünde 1914'te et bıçağıyla darbelendi rokeby venüsü. kadınların oy hakkını savunurken art arda bıçakladı venüsü bir kadın. kendini yaralamak kadar acı ama gururlu bir işti yaptığı o zaman onun için, 6 ay hapse karşılık geldi ömründe. rokeby venüsü güzelliğini kaybetmedi yine de, yaralandığı kadar güzelleşti ve hatta onarıldı ama bıçak darbelerini hiç unutmadı.

michael jackson'ın öldüğünü öğrendiğimde saat sabahın 3üydü, dün gece. çok güzel bir gecenin sonuna yaklaşıyorduk. birkaç long island, bolca latin müzik, muhteşem haliç manzarası, çıplak ayakla dans derken karnımı kaşarlı tostla doyurup başımı yastığa huzurla koymayı umuyordum. bambi'de tvde gördüm sonra. "michael jackson öldü." benim kaşlarım düştü. çocukluğumdan beri gelen bir alışkanlık belki, çok hayran olmasam da hiçbir zaman, hep hayran olduğum bir adam. yetenekli, çekici ve güzellik hayranı. güzellik uğruna yaptırdığı kimsenin göze alamayacağı onca operasyon, cilt kanseri, onca iftira, söylenti, mahkeme, savaş, seviş, dövüş. sonra dört harf geriye, bambi'deki tvde: "öldü." benim içimdeyse çocuklarımın michael jackson'ı yeterince ve gereğince tanıyamayacaklarının kırık endişesi, neredeyse bir başka barış manço tecrübesi.

beynimin gün görmemiş bir kıvrımında rokeby venüsünün beline sarıldı michael jackson bir an. yüzlerini öptüler birbirlerinin. maske yoktu yüzlerinde. apaçıktı her şey ve en çıplak. acılar içinde güzelliği buldular birbirlerinde ve övdüler yaşamla ölüm arasındaki zamanı.



ışık içinde yat MJ, toprağın müziği kulağına çalınsın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder